Posušeno hrastovo lubje je zelišče, ki krči tkiva, blaži vnetja, ustavlja krvavenje, drisko in zdravi različna kožna stanja. V zdravilstvu se uporablja skorja obeh vrst hrasta, tako doba, kot gradna. Razlika med njima je v tem, da ima dob kratek listni pecelj, medtem, ko je pecelj plodu (želoda) dolg, graden pa ima obratno, dolg listni pecelj in kratek pecelj plodu.

Nabiramo lubje mlajših vej od maja do junija. Lubje je trpkega, grenkega okusa saj vsebuje veliko čreslovin, ki delujejo adstringentno na tkiva, to pomeni, da jih krči, »vleče skupaj«.

Za zunanjo uporabo se uporablja prevretek iz hrastovega lubja za celo vrsto kožnih težav, kot so rane, gnojenja, čiri, plenični izpuščaj, potenje nog, ekcemi … Lubje damo v mrzlo vodo in ga po vrenju kuhamo še 10 minut. S to tekočino vlažimo kožne spremembe in pustimo, da se osuši, ali naredimo obkladke. To ponavljamo po potrebi, do tri dni. Prav tako lubje lahko dodajamo kopelim, ali si pripravimo sedečo kopel pri težavah z danko. Pri lažjih vnetjih grla in sluznic ustne votline lahko grgramo hrastov čaj.

Notranje se ne premočan čaj uporablja pri težavah z vnetji želodčne in črevesne sluznice, želodčnih čirih, saj ustavlja krvavenja in blaži vnetja. Priporočajo ga tudi pri vnetjih ledvic, zlatenici in nabreklih jetrih. Uporablja se tudi za zaustavljanje drisk, v ta namen se pripravi dvo minutni prevretek in se pije po požirkih čez dan. Kneipp je priporočal ovijanje vratu s hrastovim obkladkom pri golšavosti.

Praženo seme (želod) so včasih uporabljali kot kavni nadomestek, tudi pri zaustavljanju drisk, rahitisu in boleznih mehurja. Želod so olupili ter pražili na zmernem ognju, da je postal temno rjav, nikakor zažgan.  Nato so ga zdrobili in hranili v zaprtih posodah do uporabe. Kavo so naredili tako, da so želodov prah dali v vrelo vodo in kuhali še 10 minut. Nato so dodali še sladkor in mleko.

Biodinamični kompostni preparat 505 iz hrastovega lubja izdelujemo iz grobega zunanjega dela lublja pecljatega hrasta doba (Quercus robur). Zastopa sile vitalnosti nadsončnega planeta Marsa. Hrastovo lubje predstavlja vmesni produkt med rastlinskim in živim zemeljskim. Kalcij, ki je nujen za gnojenje, je strukturiran v hrastovem lubju na način, da v oživljenem stanju preko komposta tla harmonizira in preprečuje bolezni rastlin. Bolezni lahko nastanejo tudi zaradi prebujne rasti, kadar je premočno delovanje eterskega proti astralnemu na rastlino. Kadar etersko na rastlino deluje premočno je vse mehko, vodeno. Uživanje takšne hrane pa spodbuja nastajanje sluzi v telesu.

Ker skorja pripada področju korenin, jo nabiramo na dan za korenino v septembru. Lubje drobno zdrobimo in zakopljemo v kravji lobanji okrog Mihelovega z drugimi preparati na razdalji vsaj 50m. Za vegetabilno različico hrastovega kompostnega preparata lahko uporabimo debelo hrastovo vejo, ki jo napolnimo z lubjem in prav tako zakopljemo na močvirnejše področje ali na področje, kamor bo čez zimo curljala deževnica. Preparat izkopavamo spomladi, ga osušimo in hranimo v keramični posodi v šoti. Preparat uporabimo pri izdelavi komposta, v njem pa lahko namakamo tudi semena krompirja, solate in ovsa pred setvijo.