Svetovna premiera soustvarjanja makrovioline kot geografsko-ekonomsko-duhovnega prostora

0

Miha Pogačnik in Michael Seidler prebivalcem regije pokonila izreden dogodek

11. julija 2013 sta v prelepi viteški dvorani gradu Hrastovec Miha Pogačnik, slovenski kulturni ambasador, svetovno priznani violinist in motivator visokih ekonomskih krogov, ter Michael Seidel, priznani bavarski pravnik in mediator ter soavtor razvojne pobude za Slovenijo 2020,  izvedla edinstven umetniško-gospodarski performance, ki sta ga poimenovala “Soustvarjanje makrovioline / Co-creation of the Macroviolin”.

Dogodek je bil hkrati tudi svetovna premiera udejanjanja ene izmed ključnih točk priznane gospodarske Teorije U na nivoju regije Podravja, videne skozi oči ustvarjalcev kot enotnega geografsko-ekonomsko-duhovnega prostora razvoja, ki lahko gradi svojo specifično in unikatno tradicijo tudi na srednjeveški legendi o Parsivalu in skozi preboj išče nove razvojne možnosti, ki bi celotno regijo lahko popeljale skozi obstoječo krizo. Umetnost je pri tem ključni element, saj nagovarjanje zgolj razumskega ni dovolj. “Potrebujemo tudi srčnost, le-to pa nam lahko dajo le čustva, ki jih nagovarja umetnost”, je poudaril vsestranski umetnik Miha Pogačnik.

Claus-Otto Scharmer, soavtor inovativne Teorije U, ki danes svetuje vrhunskim korporacijam in podjetnikom, ter jim skozi procese sokreacije pomaga ustvarjati nove, socialno odgovorne rešitve trenutne krize, je po izkušnji Mihe Pogačnika pomembno fazo Teorije U poimenoval “igranje na makroviolino”, izhajajoč iz umetnikovega globokega iskustva ob koncertu v slavni katedrali v Chartres. “Hotel sem odigrati koncert v katedrali, pa nisem mogel. Bilo je, kot da bi se katedrala zrušila name, kot da bi mi rekla “Izgini!”. V tistem trenutku sem spoznal, da v takšnem prostoru, grajenem po vseh glasbenih principih, ne moreš samo “igrati” violine,  kot na kakšnem drugem koncertu. Potrebno je bilo zaigrati na makroviolino, to pa od človeka zahteva poslušanje in igranje iz drugega položaja – iz periferije. Svoje poslušanje in igranje je potrebno premakniti nad svoj običajni jaz,” je udeležencem položil na srce slavni maestro violine.

V današnjem dogodku in svetovni premieri je Miha Pogačnik udležence tega izjemnega dogodka povabil k aktivni sokreaciji principa makrovioline skozi edinstven pristop razgradnje in potem ponovne, tokrat s prebujeno zavestjo in čutili slišane Bachove skladbe, pri tem pa je skupaj z občinstvom poskusil razširiti dojemanje trenutka na poslušanje in občutenje celotne regije Podravja, ali kot jo on imenuje, Terre Parzival, domovine rodu legendarnega viteza Parsivala.

Njegova izvajanja sta nadgradila Drago Purgaj, eden vodilnih biodinamičnih pridelovalcev hrane v Sloveniji, in gost-predavatelj Michael Seidler s strokovno razlago aplikacij Teorije U kot metode oz. orodja za dosego družbenih sprememb. “Slovenija je dežela izrednih lepot in ljudi, zelo jo spoštujem in si močno želim, da bi znala sama poiskati pot iz te ekonomsko-moralne krize. V Podravski regiji, ki je pred ekonomskim zlomom, vidim veliko možnost novega regionalnega razvoja v usmeritvi k  načelom“trajnostne politike brez denarja”. Regionalne oblasti bi se morale tesneje povezati in skozi načrtovanje ter udejanjanje lokalnih trajnostnih projektov, usmerjenih k ljudem, odpreti nove priložnosti mladim, ob tem pa si skupno prizadevati za podporo državnih oblasti, ki naj se kaže tudi tako, da se poenostavi sedaj v marsičem nehumana in nerazvojna zakonodaja,” je svoj pogled od zunaj utemeljil Michael Seidel, priznani mediator, politik in velik prijatelj Slovenije.

Miha Pogačnik_viteška dvorana grad Hrastovec_11.7.2013_foto_D.KocuvanMiha_Pogačnik_kaos_11.7.2013_foto_D.KocuvanMichael_Seidl_11.7.2013_foto_D.Kocuvanorganizatorji_dogodka_11.7.2013Vogrinčič_Purgaj_Pogačnik_Lukač_11.7.2013