Ciklus predavanj Kmetijski tečaj

0

V sredo, 29. januarja 2014 ob 18. uri, pričenjamo s ciklom predavanj Kmetijski tečaj, ki bo potekal v 6-tih zaporednih dvo-tedenskih intervalih.
Štiri srečanja bodo namenjena teoretičnim osnovam biodinamike, oziroma povzetkom izvornega Kmetijskega tečaja dr. Rudolfa Steinerja, pri čemer načrtujemo, da se bomo vsakič dotaknili dveh od skupno osmih predavanj. Zadnji dve srečanji pa bomo namenili praktičnemu delu.

Lokacija predavanj in delavnic: Teoretični del izobraževanja bo potekal v prostorih Waldorfskega  vrtca Maribor – Mavrična dežela, Wilsonova 18 v Mariboru, praktični del pa na Demeter kmetiji v Cerkvenjaku.

Sreda, 29. januar 2014 ob 18. uri,
prvo in drugo predavanje Kmetijskega tečaja (planetarno in zemeljsko življenje, apnena in kremena substanca, kmetijska individualnost, nastajanje humusa…)

Sreda, 12. februar 2014 ob 18. uri,
tretje in četrto predavanje Kmetijskega tečaja (pomen in vpliv kemijskih elementov, vloga beljakovin, gnojenje, uporaba rogov…)

Sreda, 26. februar 2014 ob 18. uri,
peto in šesto predavanje Kmetijskega tečaja (biološko-dinamični preparati, oživljanje zemlje, pleveli, škodljivci, rastlinske bolezni…)

Sreda, 12. marec 2014 ob 18. uri,
sedmo in osmo predavanje Kmetijskega tečaja (sorodnost rastlin in živali, kmetijsko gospodarstvo kot organizem, vloga strojev…)

Termini praktičnih delavnic bodo dogovorjeni naknadno.

Osnove Kmetijskega tečaja bodo podkrepljene z najnovejšimi spoznanji  raziskovalcev Sekcije za kmetijstvo pri Goetheanumu, Instituta za biološko-dinamične raziskave v Darmstadtu ter drugih, ki potrjujejo, da imamo opravka z obliko kmetijske pridelave, ki zmore več, kot zmore narava sama.

Predavatelj: Drago Purgaj, agronom/sadjar, Demeter kmet, član Mednarodne strokovne skupine za biodinamične preparate pri Sekciji za kmetijstvo Goetheanum.

Literatura:
–    R. Steiner, Kmetijski tečaj (izv. Geisteswissenschaftliche Grundlagen zum Gedeihen der Landwirtschaft)
–    M. K. Thun, C. Schmidt-Rüdt, Setveni priročnik
–    M. Vrhunc, Preparati

Prispevek za vseh šest srečanj: člani 40 €, člani ponoven obisk tečaja 25 €, drugi udeleženci 50 €, študenti 25 € .
.
Prispevek za posamezno predavanje: člani  8 €, člani ponoven obisk tečaja 5 €, drugi udeleženci 10 €, študenti 5 €.

Opravljeni tečaj omogoča dostop do biodinamičnih preparatov in vstop v demeter kontrolo.
Udeleženci celotnega ciklusa prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju.

Prijave sprejemamo na naslov: info@biodinamika-podravje.si.