Kmetijski tečaj 2013

0

V sredo, 30. Januarja 2013 ob 18. uri, so se pričela predavanja iz Kmetijskega tečaja. Tečaj bo potekal v 6-tih zaporednih dvotedenskih intervalih.

Štiri srečanja bodo namenjena teoretičnim osnovam biodinamike, oziroma povzetkom izvornega Kmetijskega tečaja dr. Rudolfa Steinerja, pri čemer načrtujemo, da se bomo vsakič dotaknili dveh od skupno osmih predavanj. Zadnji dve srečanji pa bomo namenili praktičnemu delu.

Teoretični del izobraževanja bo potekal v prostorih Waldorfskega  vrtca, Wilsonova 18 v Mariboru, praktični del pa na Demeter kmetiji v Cerkvenjaku.

 

Sreda, 30. januar 2013,

  • prvo in drugo predavanje Kmetijskega tečaja (planetarno in zemeljsko življenje, apnena in kremena substanca, kmetijska individualnost, nastajanje humusa…)

Sreda, 13. februar 2013,

  • tretje in četrto predavanje Kmetijskega tečaja (pomen in vpliv kemijskih elementov, vloga beljakovin, gnojenje, uporaba rogov…)

Sreda, 27. februar 2013,

  • peto in šesto predavanje Kmetijskega tečaja(biološko-dinamični preparati, oživljanje zemlje, pleveli, škodljivci, rastlinske bolezni)

Sreda, 13. marec 2013,

  • Sedmo in osmo predavanje Kmetijskega tečaja (sorodnost rastlin in živali, kmetijsko gospodarstvo kot organizem, vloga strojev…)

Termini delavnic bodo dogovorjeni naknadno.

Osnove Kmetijskega tečaja bodo podkrepljene z najnovejšimi spoznanji  raziskovalcev Sekcije za kmetijstvo pri Goetheanumu, Instituta za biološko-dinamične raziskave v Darmstadtu ter drugih, ki potrjujejo, da imamo opravka z obliko kmetijske pridelave, ki zmore več, kot zmore narava sama.

Predavatelj: Drago Purgaj, agronom/sadjar, Demeter kmet, član Mednarodne strokovne skupine za biodinamične preparate pri Sekciji za kmetijstvo Goetheanum.

Literatura:

  • R. Steiner, Kmetijski tečaj (izv. Geisteswissenschaftliche Grundlagen zum Gedeihen der Landwirtschaft)
  • M. K. Thun, C. Schmidt-Rüdt, Setveni priročnik
  • M. Vrhunc, Preparati

Prispevek za vseh šest srečanj:

–       člani 40 €

–       člani ponoven obisk tečaja 30 €

–       drugi 50 €

 

Prispevek za posamezno predavanje:

–       člani  8 €

–       člani ponoven obisk tečaja 5 €

–     drugi 10 €

 

Opravljeni Kmetijski tečaj omogoča dostop do biodinamičnih preparatov in vstop v demeter kontrolo.

Udeleženci celotnega ciklusa prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju.

 

Prijave sprejemamo na naslov elektronske pošte društva: info@biodinamika-podravje.si.

Dodatne informacije:

Obveščamo člane in vse , ki bi želeli postati člani BD društva Podravje, da bodo lahko  pred predavanjem poravnali članarino za leto 2013 in prevzeli setven priročnik – 2013.

Članarina za odrasle znaša 25€, za študente 7€.

Družinska članarina – pari: Za prvega družinskega člana znaša članarina 25€, za drugega družinskega člana je članarina zmanjšana za 50%. Družinska članarina  vključuje le  en setveni priročnik.

Člani društva  lahko kupijo ali naročijo knjigo  Ljudski zdravnik  A. Vogla po znižani ceni  36€.

Udeležencem predavanja bo na voljo tudi antropozofska  literatura.