KMETIJSKI TEČAJ 2016

0

V A B I L O

Kmetijski tečaj

V sredo, 24. februarja 2016, ob 18. uri pričenjamo s ciklusom predavanj in delavnic Kmetijski tečaj. Namen predavanj je spoznavanje teoretičnih osnov biodinamike oziroma izvornega Kmetijskega tečaja dr. Rudolfa Steinerja v Koberwitzu l. 1924. Predavanjem bosta sledili dve delavnici s poudarkom na kompostiranju ter praktičnemu delu z biodinamičnimi preparati.
Teoretični del izobraževanja bo potekal v prostorih Waldorfskega  vrtca Mavrična dežela Wilsonova ul. 18 v Mariboru, praktični del pa na Demeter kmetiji Purgaj v Cerkvenjaku.

 

Okvirni program predavanj:

Sreda, 24. februar 2016: uvod v biodinamiko, prvo in drugo predavanje Kmetijskega tečaja (apnena in kremena substanca, kmetijska individualnost, vloga  humusa…)

Sreda, 9. marec 2016: tretje in četrto predavanje Kmetijskega tečaja (pomen in vpliv kemijskih elementov, vloga beljakovin, gnojenje, uporaba rogov…)

Sreda, 16. marec 2016: peto in šesto predavanje Kmetijskega tečaja (biološko-dinamični preparati, oživljanje zemlje, pleveli, škodljivci, rastlinske bolezni…)

Sreda,  23. marec 2016: sedmo in osmo predavanje Kmetijskega tečaja (sorodnost rastlin in živali, kmetijsko gospodarstvo kot organizem,…)

Sreda, 30. marec 2016: oprema in stroji na biodinamičnih    gospodarstvih, primeri dobrih praks za uspešen prehod na biodinamičen način pridelave.

Termine delavnic bomo dogovorili naknadno, glede na vremenske okoliščine.

Predavanja bodo obogatena z najnovejšimi spoznanji raziskovalcev Sekcije za kmetijstvo Goetheanum, Inštituta za biološko-dinamične raziskave Forschungsring e.V. Darmstadt ter zaključki mednarodnega učnega projekta Grundtvig, v katerem BD Podravje sodeluje s partnerji z Danske, iz Nemčije in s Hrvaške, zaradi česar bo zanimiv tudi za tiste, ki so se ga udeležili že v preteklih letih.

Predavatelj: Drago Purgaj, agronom, Demeter kmet in član Mednarodne strokovne skupine za biodinamične preparate pri Sekciji za kmetijstvo Goetheanum.

Priporočena literatura:

– R. Steiner, Kmetijski tečaj (izv. Geisteswissenschaftliche Grundlagen zum Gedeihen der Landwirtschaft)

– M. K. Thun, Setveni priročnik

– M. Vrhunc, Preparati

Prostovoljni prispevek za celoten ciklus:

– člani 50 €

– člani/študentje 30 €

– člani/ponovni obisk tečaja 30 €

– drugi 60 €

Prostovoljni prispevek za posamezno predavanje ali delavnico:

– člani 8 €

– študentje 5 €

– ponovni obisk 5 €

– drugi 10 €

Udeleženci najmanj 6-ih dogodkov ciklusa Kmetijski tečaj prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju. Opravljen tečaj je pogoj za dostop do biodinamičnih preparatov BD Podravje in vključitev v demeter kontrolo.

Prijave sprejemamo na e-mail: info@biodinamika-podravje.si ali na tel.: 041 234 287.

Dodatne informacije:

v društvo se je mogoče včlaniti tudi ob priliki predavanj

– članarina za leto 2016 z vključenim setvenim priročnikom znaša 25€, za študente 10€.

družinska članarina / en družinski član 25 €, vsak naslednji 12 € /  vključuje en setveni priročnik

Vljudno vabljeni!