Rmanov preparat predstavlja energije podsončnega svetlob- nega planeta Venere (reprodukcija) in ureja s svojim žveplom v tleh procese kalija in dušika.

Izdelava: sestavine, priprava, čas zorenja

Potrebujemo cvetove rmana (Achillea millefolium) in mehur evropskega jelena (mehur živali moškega spola). Če smo mehur dobili že prej, ga napihnemo, posušimo in do uporabe shranimo v polivinilasti vrečki v šoti; tako je varen pred mrče- som.

Rmanove cvetove nabiramo ob sončnih dnevih za plod. Vsi cvetovi v socvetju morajo biti popolnoma razcveteni, pravza- prav že malo postarani. Cvetje posušimo in shranimo do pomla- di. Tedaj, najkasneje ob kresu, suhe cvetove iz prejšnjega leta rahlo navlažimo s čajem iz cele rmanove rastline, suh mehur pa nekaj minut namakamo v deževnici. Vrh mehurja odreže- mo, da dobimo za dva prsta veliko odprtino in s pomočjo lija- ka in palice napolnimo mehur z rmanom. Poln mehur naj bo okrogle oblike. Odprtino zavežemo z nekoliko daljšo vrvico in mehurje obesimo na zračnem, sončnem kraju, morda pod južno stran ostrešja. Mehurji se ne smejo dotikati, ne med seboj, ne česa drugega. Za zaščito pred pticami, jih obdamo z žič- nato mrežo.

Zakopavanje

Jeseni okrog Mihelovega mehurje zakopljemo v humozno zem- ljo približno 30 cm globoko. Mesto za jamo naj bo takšno, kot bi ga poiskali za zorenje preparata gnoj iz roga. Jamo najprej obložimo s svežimi bezgovimi vejami, kar ščiti mehurje pred mišmi. Na veje nasujemo tanko plast prsti, jo prekrijemo z grobo tkano vrečo iz naravnih vlaken in nanjo položimo mehurje. Nato mehurje pokrijemo z nekaj zemlje, nanjo znova položimo vrečo, pa spet bezgove veje in morda še nekaj deščic. Vreča v tleh do spomladi skoraj povsem razpade, ostane le mreža niti, po kateri pri odkopavanju laže najdemo mejo med pre- parati in prstjo.

Izkopavanje

Mehurje izkopljemo spomladi, v času kot izkopljemo gnoj iz roga. Dan je naveden v Setvenem pripročniku. Pri izkopava- nju smo zelo previdni, na koncu delamo prav po “arheološko” s prsti, saj je mehur postal zelo krhek. Preparat izkopljemo sku- paj z nekaj zemlje, ki se mehurja dotika.

Spravilo

Rmanove cvetove vzamemo iz mehurja in osušimo. Preparat iz rmana shranimo v šoti.

Uporaba

Za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice in izdelovan- je preparata iz kravjeka po Mariji Thun oz. brezove jame. Zelo priporočljiva je kopel za semena rži in trave: malo kavno žličko preparata mešamo v 3 litrih mlačne vode močno 5 minut; mešanico pustimo stati 24 ur, le občasno jo premešamo. Premešamo tudi pred uporabo. Rž ali seme trave navlažimo, premešamo, pustimo da malo stoji, osušimo in sejemo.