Rastline, iz katerih izdelujemo kompostne preparate, so kot zdravilne rastline posebno močni zastopniki energij posameznih klasičnih planetov. Kot gotov preparat delujejo močneje in dru- gače kot sama rastlina, in sicer predvsem na nivoju nemerljive- ga. Uporaba čajev iz rastlin za preparate je dragoceno dopolnilo, ne more pa nadomestiti uporabe biološko-dinamičnih preparatov.

V doslej opravljenih poizkusih g. M.Thun se je pokazalo, da si s čaji rastlin, iz katerih izdelujemo preparate, pri pridelovanju lahko zelo pomagamo. Vse rastline, ki jih uporabljamo za našo prehrano, na škropljenje s temi čaji zelo pozitivno reagirajo. Gospa Marija Thun ima vtis, da čaj iz rmana deluje kot blago dozirano žveplo in čaj iz kamilice kot blago doziran baker ter priporoča, da vse rastline, zelenjavo in poljščine pa tudi sadno drevje in trto v času vegetacije škropimo po enkrat posamezno z vsakim čajem iz rastlin za preparate.

Učinkovanje škropljenja s čaji g. Thun še raziskuje. Dokler ni znanega več morda le opozorilo da prepogosto in enostran- sko škropljenje lahko vpliva tako na pridelek kot na okus tudi negativno. Saj vemo: pri zdravilih je pomembna prava mera.

Priprava čajev

Zelišča za pripravo čajev nabiramo če ne sveža ob dnevih in časih kot velja to za izdelovanje kompostnih preparatov.
Čaj za škropljenje naj bo blag. Če pripravimo močnejši čaj v manjšem loncu, ga lahko, ko je gotov, močno razredčimo ( tudi z dvajsetkratno količino vode ).

Čaj iz koprive in hrastovega lubja naredimo tako, da ga damo v hladno vodo, zavremo in pustimo pokritega 10 minut. Čaj iz baldrijana, regrata, kamilice in rmana pripravimo tako, da cve- tove prelijemo z vrelo vodo in pustimo pokritega 10 minut.

Škropljenje

Čaj škropimo praviloma na za rastlino tipičen dan, torej plodovke na dan za plod, korenovke na dan za korenino… Drugače je, če želimo na primer s čajem iz koprive posebej utrditi zdravje listov paradižnika ali krompirjeve cime. V tem primeru škropimo na dan za list proti večeru. In drugače je, če je čaj iz njivske preslice ali koprive potreben kot zdravilo pri pojavu glivic – takrat škropimo takoj.

Nekaj ugotovitev:

Čaj iz rmana spodbuja vegetativno rast in cvetenje in na splošno povečuje pridelke. Povečuje razraščanje žit, poveču- je klase in velikost zrn. Čaj kamilice poveča pridelek korenčka. Čaj koprive spodbuja asimilacijo in pretakanje sokov ter tako preprečuje pojav glivic. Posebej je dragocen pri krompirju in paradižniku. Čaj regrata izboljšuje okus paradižnika ne pa tudi korenja! Čaj cvetov pravega baldrijana uporabljamo namesto preparata iz baldrijana, če tega nimamo (glej preparat 507). Čaj iz njivske preslice uporabljamo proti glivičnim boleznim (glej preparat 508).