Rdeča nit predavanj dr. Rudolf Steinerja leta 1924, s katerimi je utemeljil biološko-dinamično metodo, je tale njegova ugotovitev: razlog za težave pri kmetovanju je dejstvo, da človek ne zna več delati s silami kozmosa.

Uporabljati biološko-dinamične pripravke, ki rastlinam preko planetov posredujejo sile življenja, potrebne za njihovo lastno zdravje in dobro kaljivost semen, skrbeti za povezanost rastli- ne s silami Zemlje in silami kozmosa, že pomeni delati s silami kozmosa. Toda to še ni vse. V biodinamiki se pri opravilih rav- namo tudi po vplivih ritmov, ki jih v kozmos vnašajo s svojim gibanjem Zemlja, Luna in planeti in so nam pri delu z raslinami v pomoč. Seznanimo se s primeri ritmov!

Splošno

Človekovo telo je z energijami prežeto fizično telo. Z beseda- mi biodinamike bi omenjeno misel lahko izrazili tudi takole: tudi fizično telo človeka prežemajo etri, se pravi sile, ki oblikujejo življenje. Te sile poznamo iz dela z rastlinami kot tiste, ki deluje- jo preko toplote, vode, zemlje in svetlobe. V človeku te sile s svojimi ritmi vodijo življenjske procese: naredijo, da v materi- nem telesu zraste otrok, da se zaceli rana.., težijo k ustvarjanju reda. Naj spomnimo, da akupunktura in bioenergetiki zdravi- jo s temi energijami.

Človek ima poleg fizičnega in energetsko eterskega telesa (slednje prežema fizično telo, se pravi ga dela “živega”) še telo duševnosti, imenovano tudi astralno telo in telo duhovnosti. Za telo duševnosti pravimo, da je to tisto, kar je “doma” v našem srcu: gre za sposobnosti biti srečen ali prizadet, ljubiti, sovražiti, biti sočuten… Gre pravzaprav za največje človekove zakla- de. Kako enostavne so vse stvari, če smo srečni, morda zaljub- ljeni. Premikali bi gore. In kako je vse drugače, če smo v dušev- nosti nepotešeni, nesrečni, če nismo razumljeni, če ne ljubimo in nismo ljubljeni. Takšna stanja povzročajo neravnotežje astral- nega telesa, se pravi telesa duševnosti in od tod bolezni tako na ravni energetskega kot tudi na ravni fizičnega telesa. Človek pa je tudi duhovno bitje. Duh v človeku je tisto, kar nas vodi, usmerja. Duh je najvišje, kar ima človek.

Ta štiri telesa: fizično, etrsko, astralno in duhovno so hkrati vsako posamično in so eno; med seboj se prežemajo, a hkrati velja med njimi hierarhija, z duhom kot tistim, kar je navišje v člove- ku.

Naj spomnimo na sposobnost motiviranega človeka v stiski! Njegova moč je lahko neizmerna, saj je duhovno telo sposo- bno motivirati sebi podrejene astralno, energetsko in fizično telo. Če človek nima ciljev, če nismo motivirani, če ne živimo v urejenih odnosih, energetsko in fizično telo nista motivirana in človek zboli.

Ritem dneva

Ritem dneva pri človeku je ritem njegovega duha, njegovega duhovnega telesa. Vse, kar je ritmično, kar se dnevno ponavlja, krepi človeka in njegovega duha. Pomembno je, da so določeni časi spanja, obedov in vseh drugih morda navidez nepomembnih vsakdanjih opravil; vsi krepijo našega duha. Sodobni čas s svojim hitrim modernim tempom in načinom živ- ljenja ruši ritem dneva. Je zato čudno, da je vse več ljudi zmedenih?

Ritem tedna

Ritem tedna je ritem človekove duševnosti. Naši predniki so ta ritem še posebej negovali: nedelja, prvi dan v tednu, gospo- dov dan, se je začel z obiskom v cerkvi.., ob ponedeljkih so ponekod obvezno prali perilo…, ob sobotah vedno posprav- ljali hišo…

Sodobni čas zanemarja ritem duševnosti; ni malo takšnih ljudi, ki se dragocenosti naše duše, ljubezni, sočutja, sposobnosti otroškega veselja, žalosti, sramujejo kot slabosti. Družba, ki teh kvalitet ne neguje in ne pozna njihovega izvora, ne more biti srečna. Družine, ki ne negujejo teh odnosov, so nesrečne, se ločujejo.

In vendar lahko vsak sam naredi nekaj za krepitev svojega astralnega telesa z negovanjem ritmov tedna. Morda skozi druge ritme, ki imajo kot teden s sedmimi dnevi opraviti s sed- mico.

Torej: imamo sedem klasičnih planetov, sedem kovin, sedem žit, sedem pratonov v tonski lestvici, sedem mavričnih barv. sedem vrst drevja…

Tedenski ritem lahko negujemo takole: Nedelja pripada Soncu. Pili bomo čaj iz koprive, jedli kruh iz pšenice, se spomnili, da je drevo Sonca jesen in njegova kovina zlato, barva zelena, preparat kopriva. Ponedeljek je dan Lune. Pijemo čaj iz njivske preslice, jemo riž, Lunino žito, pomislimo da je češnja Lunino drevo in njena kovina srebro, njen preparat njivska preslica. Torek je dan Marsa. Namesto čaja iz hrastovega lubja lahko pijemo čaj iz listov višnje. Marsovo žito je ječmen, drevo Marsa je mogočni hrast, Marsova barva je rdeča, njegova kovina je železo, njegov organ je žolč, njegova črka je E. Sreda pripada Merkurju. Pijemo čaj iz kamilice in kuhamo proso. Merkurjevo drevo je brest, kovina živo srebro, njegov preparat je kamilica. Merkurjev organ so pljuča, Merkurjeva črka je I. Četrtek je dan Jupitra. Pijemo čaj iz regratovih cvetov in jemo ržen kruh. Jupitrovo drevo je javor, njegova kovina je kositer, njegova barva je rumena, njegov preparat je regrat, njegov organ so jetra, njegova črka je O. Petek je dan Venere. Pijemo rmanov čaj in jemo ovsene kosmiče. Predstavljamo si Venerino drevo, lahkotno, svetlobno brezo, Venerin baker in preparat iz rmana. Venerin organ so ledvica, njena črka je A. Sobota je dan Satruna: pijemo čaj iz posušenega cvetja pravega baldrijana ali namesto tega čaj iz posušenih bezgovih cvetov. Saturnovo žito je koruza, njegovo drevo je beli gaber, njegova kovina je svinec, njegova barva je modra, njegov organ so možgani in okončine, Saturnov preparat je baldrijan in njegova črka je U… Negovati ritem tedna in tako našo duševnost, zakladnico sreče, ne bo težko.

Ritem meseca

Ritem meseca je ritem eterskega telesa, ritem sil oblikovanja življenja, ki vodijo življenjske procese. V tem ritmu imajo ženske menstruacijo, v njem poteka razvoj otroka v materinem telesu… Tudi ta ritem je treba negovati, saj se s tem krepi energet- sko telo. Ponavljati pomembne vsebine en mesec pomeni, da jih ne bomo nikoli pozabili, saj so postale naša kri in meso. Waldorfske šole še posebej sledijo ritmu meseca. Zato imajo pouk v epohah: en glavni predmet po dve uri na dan v ritmu Lune, štiri tedne. Potem sledi drug predmet.

Prav tako se priporoča branje poglavij Janezovega evangeli- ja v skladu s kozmičnimi ritmi. Poglavja se menjajo mesečno.

Ritem leta

Ritem leta je pri človeku ritem fizičnega telesa. V vseh 12 mese- cih leta življenjski procesi ne tečejo vedno enako in tudi organi ne delajo vedno enako intenzivno. Za zdravje fizičnega telesa je dobro negovati letne ritme. Za to so primerni tudi krščanski prazniki, ki jih slavimo v letu ob spremembah svetlobnih razmer: 24. 12. – Božič, 24. 6. – Janezovo, 29. 9. – Mihelovo, vedno prvo nedeljo po prvi spomladanski polni Luni – Velika noč.

Platonsko leto

n ne nazadnje še tole: največji ritem v našem osončju je takoimenovano svetovno platonsko leto. Traja 25 920 let. To je čas, ki ga potrebuje Sonce s svojim drugim skritim ritmom zaostajanja pred zodiakom, da gledano iz Zemlje, pride spet točno na izhodiščno mesto. Pri tem gre za to, kje se nahaja na prvi dan pomladi, to je 21. 3. S tem ritmom povezujemo kulturne epohe človeštva. Zdaj je Sonce na prvi pomladanski dan pred ozvezdjem Rib: kulturna epoha se imenuje krščanstvo. Je čas, ko na dan Jezusovega rojstva, 24. 12. ob polnoči na vzhodu vzhaja ozvezdje Device in zahaja na zahodu ozvezdje Rib. Vodnarjeva doba bo nastopila takrat, ko bo Sonce na prvi dan pomladi, 21. 3. pred ozvezdjem Vodnarja in se bo v času za tem vsako leto malo premaknilo v ozvezdju Vodnarja proti ozvezdju Kozoroga.

Sonce potrebuje na tej svoji veliki vzvratni poti 72 let za eno stopinjo zodiakalnega kroga. Za 360 stopinj torej 72 let x 360 stopinj = 25 920 let.

Človek je otrok kozmosa in nosi te ritme v sebi. Odmerjeno mu je 72 let življenja. 72 je ritem srčnih utripov v minuti. Ker sta ritem srca in ritem dihanja v sorazmerju 1 : 4, izračunamo, da človek vdihne 18 krat v minuti. To je 1080 krat v eni uri. Dan ima 24 ur. 24 ur x 1080 = 25 920. Človek vdihne in izdihne na dan tolikokrat, kolikor let potrebuje Sonce za celoten krog v svetovnem pla- tonskem letu. Na podoben način se zrcalijo ritmi Merkurja v pljučih, ritmi Jupitra v jetrih, ritmi Venere v ledvicah…

Človek je bitje kozmosa. Mislimo na to, ko mešamo naše preparate. Z mešanjem, ki traja eno uro, se človek zavestno postavi v ritme kozmosa.

Podobno je z rastlinami, ki jih postavimo v ritme kozmosa z okopavanjem. Ritem okopavanja, to je rahljanja zemlje vedno na tipičen dan, približno vsakih 8 dni, rastlino krepi.
In tako lahko nadaljujemo, odkrivamo skrivnosti stvarništva, modrost, ljubezen, smisel vsega, kar je…