Baldrijanov preparat je koncentrat sil Saturna, ki oddaja sile vitalnosti in deluje s toploto. Preparat ureja procese fosforja, rastlinam daje sposobnost, da s fosforjem, ki je na razpolago, bolje gospodarijo.

Izdelava: sestavine, priprava, čas zorenja

Preparat izdelujemo iz cvetov pravega baldrijana (Valeriana officinalis). Baldrijanov preprat ne potrebuje živalske ovojnice, pa tudi zorenja v zemlji ne. Preparat izdelamo tako, da zgodaj zjutraj na dan za cvet, naberemo pravkar razcvetela, še rosna socvetja baldrijana. Cvetove neposredno po nabiranju drob- no sesekljamo ali zmeljemo (pri tem lahko uporabimo tudi mesoreznico) in iz njih izstisnemo sok. Zmleto cvetje lahko prelijemo z velikonočno vodo in ga stisnemo naslednje jutro. Sok precedimo in ga natočimo prav do vrha v temne stekleničke. Te zapremo z gumijastimi zamaški in postavimo na hladno temno mesto (ne v hladilnik!). Po šestih tednih, ko je vrenje končano, stekleničke pregledamo. Preparat je uspel, če je rjavordeče barve ter močnega, kiselkastega vonja. Ne sme smrdeti po gnilobi! Preparat, ki smrdi, izločimo. Če se je na kateri od stekleničk oblikovala plesen, to previdno odstranimo; če se je nabralo veliko usedlin, preparat brez teh prelijemo v drugo stekleničko na dan za cvet.

Spravilo

Ko stekleničke dokončno zapremo, jih spravimo v temen in hla- den prostor. Občasno jih pregledamo. Preparat med skladiš- čenjem zori in je uporaben več let.

Priprava

Vzamemo deževnico, vodo iz potoka, ribnika…tudi iz pipe, vendar voda naj ne bo klorirana ali izpostavljena večjim pritiskom; jo ogrejemo na 36 do 38°C; električni grelci niso primerni, prav tako ni primerno mešanje hladne z vročo vodo; dodamo baldrijanov preparat 20 – 40 ml na hektar površine; mešamo (2 – 3 minute). Zmešan preparat uporabimo takoj.

Uporaba

  • za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice in izdelovanje preparata iz kravjeka po Mariji Thun oz. brezove jame
  • proti zmrzali tako spomladi kot jeseni: proti večeru pred pričakovano zmrzaljo zmešamo in škropimo v krošnje dreves ali na kulture, ki jih želimo zaščititi
  • za obilnejše cvetenje: škropimo npr. jagode ali cvetje, kot omenjeno zgoraj, kadarkoli na dan za cvet
  • za hitrejše kaljenje na še mrzli zemlji: škropimo zemljo pred sejanjem
  • za povečanje pridelkov žit: pripravljeno škropivo škropimo trikrat v času vegetacije na posevke žit
  • za kopeli za semena pšenice, krmne pese, sladkorne pese,pora, čebule, paradižnika, zelene, krompirja (na predpisan način zmešamo jedilno žlico preparata iz baldrijana z litrom mlačne vode)